top of page

Zašto da jedem sirovo?

a9b37f421af8944e5489548d0d3f6867.jpg

Čokoladna torta sa karamelom, krempita, šampita, kroasan sa čokoladom, pizza, mamine kiflice sa sirom tek izvađene iz rerne, ćevapi sa kajmakom, makarone sa sirom, sarmice... Smela bih da se opkladim da vam je od sve ove hrane pošla voda na usta.

Zašto bi se onda iko dobrovoljno odrekao ovoga i prešao na sirovu šargarepu, kupus, zleno lisnato povrće, brokoli, jabuke, banane i tamo neke semenke?

Evo i odgovora. Zato što se u tim namirnicama krije „magija“. Baš ta njihova jednostavnost ih čini tako magičnim. Mi, ljudi, previše komlikujemo strvari, tražimo neka kompleksna rešenja za jednostavne probleme, a čuda nam izmiču ispred nosa. U jednostavnim stvarima se krije superiornost.

U suštini, ono što nam se desilo, to je civilizacija. Pokušavamo da se otrgnemo od prirode, ali uprkos svim dostignućima, ne uspevamo, jer smo neraskidivi deo nje. Prirodu možda možemo prevariti na kratak rok, ali na duge staze gubimo, ma šta god pokušavali da uradimo.

Posmatram ljude oko sebe kako zidaju ogromne zgrade i kuće, kupuju skupe automobile, garderobu, tehniku, a u sebe trpaju, ništa drugo, nego samo smeće. Imamo ta tela koja su prelepi hramovi, koja bi trebalo održavati čistim i blistavim, jer kad blista unutrašnjost, to se automatski reflektuje i na spoljšnjost. Posle toga slobodno možete zaboraviti na skupe tretmane lica, botoks, skupe kreme, dezodoranse, gel za jačanje noktiju, preparate za mršavljenje, jer vam oni nikako neće biti potrebni.

Kada u svoj organizam unesemo nešto što nije predviđeno za ljudsku ishranu, telo ulaže veliki napor da se oslobodi toga. S obzirom da je prerađena hrana danas skoro svaki naš obrok, ne ostavljamo mogućnost telu da izbaci te stare otrove, a mi samo unosimo nove i nove, stvarajući tako u telu štetnu ŠLJAKU.

Šljaka predstavlja ostatke kiselina koje su se našle u našem telu kroz unos mesa, mleka, jaja, kuvanog, prženog, pečenog, rafinisanih šećera, konzervanasa, aditiva, kafe, cigareta, alkohola...

Našem telu je potrebna alkalna sredina, a unoseći prethodno navedene namirnice stvaramo jednu izuzetno kiselu sredinu. Da bi telo neutralisalo tu kiselu sredinu, izvlači minerale iz kostiju, zuba, noktiju, kose, hrskavice. Stoga, eto nama krtih kostiju, loših zuba, lomljivih noktiju...

MESO

Meso ne bi trebalo jesti zato što:

  • nije predviđeno za ljudsku ishranu,

  • dugo se zadržava u organizmu i počinje da truli,

  • stvara kiselu sredinu kada se unese u organizam.

Istina, meso sadrži neke hranljive sastojke, ali kada se isprži, skuva ili ispeče od toga ne ostane gotovo ništa.

MLEKO

Naše telo posle druge godine života ne proizvodi enzime koji razgrađuju laktozu iz mleka. Naime, čovek je jedini sisar koji pije mleko drugih životinja. To što su nas generacijama učili da bi trebalo piti mleko zbog kalcijuma je čist marketinški trik, kako bi se mlečni proizvodi bolje prodavali na tržištu, a evo i objašnjenja. Mlečni proizvodi stvaraju u telu kiselu sredinu i umesto da dobije kalcijum, ono sada mora da izvuče još više kalcijuma iz svojih rezervi kako bi neutralisalo tu kiselinu. Zato ljudi koji već imaju problema sa kostima vrlo lako upadaju u ovu zamku.

RAFINISANI ŠEĆER

Šećer je ništa drugo, osim legalna, vrlo jefina droga. Tu je da nas navuče na proizvode u kojima je jedan od sastojaka, jer odlično vara naše telo. Naime, šećer nema nikakvu korist. Volimo slatkiše zato što našu prirodnu hranu prvenstveno čini voće i zato telo proglašava svu slatku hranu visokokvalitetnom. Kad ono međutim... Uneli smo šećer, čulo ukusa javlja da je to slatka, veoma vredna namirnica, bogata hranljivim sastojcima, ali zapravo ničega tu nema, već samo neprirodno visokog lučenja insulina. Jedino što dobijamo jeste zavisnost za još tih proizvoda.

Stoga se masovna gojaznost koja danas vlada svetom da lako objasniti. Hrana je veoma kalorična, ali nutritivno siromašna. Ako organizam nije dobio ono što mu treba, on će tražiti još, još i još, a mi mu konstanto dajemo „prazne“ kalorije i tako se vrtimo u krug , postajući sve deblji i bolesniji.

Kada je organizam čist, a ishrana pravilna, u slučaju da smo u deficitu sa nekim vitaminom ili mineralom, telo će nas na vreme obavestiti tako što ćemo osetiti izrazitu želju za voćem, povrćem, semenkom ili orahom koji je bogat baš onim što nam nedostaje. Nasuprot tome, kada se hranimo prerađenom hranom, telo traži ono od čega je zavisno. A kao posledica velike kiselosti javljaju se: alchajmer, alergije, rak, reuma, oseoporoza, sterilitet, impotencija, bradavice, moždani i srčani udar, gastritis, artroza, astma, visok pritisak, proširene vene...

Sirove namirnice su pune života i energije. Svaki put kad jedete zeleno lisnato povrće sa njim unosite i dragoceni hlorofil, koji deluje kao da ste ubrizgali novu, svežu krv. Nakon konzumiranja ove hrane ne oseća se težina u stomaku, koliko god da ste pojeli, niste pospani, već puni energije. To je hrana koja se ne zadržava i po 15,20 sati u organizmu, već se vari brzo i ostavlja vremena organizmu da se isceli i popravi što nedostaje.

Mladost ume da oprosti, ali starost nije tako blagonaklona. Zdravlje je investicija, ali sa sigurnim dobitkom. Ono što uložiš, to će te u budućnosti sigurno i sačekati.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
No tags yet.
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page